Cum a ajuns robotul cu cetățenie să aibă mai multe drepturi decât femeile
Arabia Saudită a acordat, pentru prima dată în istoria umanității, cetățenie unui umanoid pe nume Sophia. Așa a ajuns o ființă artificială să aibă mai multe drepturi decât femeile din această țară.
Știrea că un robot, femeie de altfel, a primit drepturi egale cu cetățenii statului arab a născut multe intrigi, mai ales în online și asta pentru că femeile din țara asta abia primesc drepturi, mai mult sau mai puțin egale, cu cele ale femeilor din Occident. Astfel, s-a pus problema că Arabia Saudită vrea să fie o țară evoluată, din punct de vedere tehnologic, dar nu se concentrează neapărat pe drepturile și nevoile oamenilor, în speciale cele ale femeilor.
Sophia este un umanoid care funcționează pe baza algoritmilor de inteligență artificială și este capabilă să arate diferite emoții și stări, în funcție de diverite momente sau evenimente. Arabia Saudită este cunoscută pentru legislația strictă în ceea ce privesc femeile arabe. Întrebări de genul: ”De ce a primit cetățenie tocmai în Arabia Saudită, țara în care drepturile femeilor sunt limitate” sau ”Va avea Sophia mai multe drepturi decât femeile din stat”, nu au întârziat să apară, însă răspunsurile se lasă așteptate.
În cadrul ceremoniei în care Sophia a fost declarată cetățean al Arabiei Saudite, robotul a ținut un discurs în fața investitorilor din Arabia Saudită fără burqa și fără abaya, o mantie tradițională. Faptul că Sophia a apărut îmbrăcată în haine normale, fără să fie acoperită, în timp ce femeile din țară sunt obligate să poarte aceste veșminte în public, arată că umanoidul este superior femeilor arabe.
Robot care are mai multe drepturi și decât bărbații (în unele cazuri)
Mai mult, Sophia a urcat neînsoțită pe scenă, la fel, un lucru care nu le este permis femeilor, decât cu tutelă. Fiecare femeie trebuie să fie însoțită de un bărbat în public, care are autoritate să decidă în locul ei. După ce s-a dezbătut problema drepturilor femeilor, în comparație cu drepturile Sophiei, o jurnalistă, Murtaza Hussain, a ridicat alt semn de întrebare: de ce acest robot a primit cetățenia saudită înaintea muncitorilor kafala. Potrivit legii saudite, sistemul kafala înseamnă că un muncitor străin nu poate părăsi țara fără permisiunea angajatorului.
În orice caz, Arabia Saudită a făcut progrese majore în ceea ce privește sistemul care priva femeile din țară de multe aspecte. Prințul moștenitor al Arabiei Saudite a încurajat mult femeile și a adoptat măsuri în conformitate cu valorile occidentale. Astfel, în septembrie, s-a luat decizia ca femeile au dreptul de a deține un permis de conducere, decizie ce urmează să fie implementată din iunie 2018.
În ceea ce privește situația robotului Sophia, la mijloc se află ma multe aspecte. Arabia Saudită a anunțat că are de când să construiască cel mai mare oraș de pe planetă, de zece ori mai mare decât New York-ul, oraș în care roboții și inteligența artificială vor fi ”punctul de atracție”. Se prea poate ca Arabia Saudită să vrea să familiarizeze cetățenii cu roboții, astfel încât șocul să nu fie prea mare în 2025, atunci când orașul ar trebui să fie pus pe picioare.